Nowa metoda leczenia kanałowego zębów - endodoncja - Dobry stomatolog

Leczenie zębów pod mikroskopem Gliwice

Dieta, a wpływ na kondycję zębów


Często w mediach słyszy się reklamy danego produktu spożywczego lub suplementu diety, który gwarantuje zdrowe, mocne włosy i paznokcie oraz gładką, jedwabistą skórę. Nasuwa się więc pytanie – czy dieta ma

Nowa metoda leczenia kanałowego zębów - endodoncja - Dobry stomatolog Leczenie zębów pod mikroskopem Gliwice
również wpływ na kondycje zębów? Prawdą jest, że dobrze dobrana i zbilansowana dieta ma ogromny pozytywny wpływ na cały organizm, nie powinno więc dziwić, że dotyczy to też zębów. Jest cała masa produktów, które są szkodliwe dla szkliwa, przez co zęby stają się słabsze i bardziej podatne na próchnicę. Część produktów nie ma wpływu na kondycję zębów, ale mogą pozostawiać przebarwienia, jak np. kawa czy czarna herbata. Istnieje także grupa produktów mająca pozytywny wpływ na uzębienie, jak rooibos, który zawiera fluor, czy ziele czystka.


Wewnątrz korzenia znajduje się jeden (zazwyczaj)

Korzeń tkwi mocno umocowany w zębodole za pomocą włókien ozębnej wnikających do cementu, który pokrywa powierzchnię korzenia. Na szczycie korzenia (apex radicis dentis) znajduje się otwór wierzchołkowy (foramen apicis dentis), przez który przechodzą do i z zęba naczynia krwionośne, naczynia chłonne oraz nerwy, biegnąc w zębie w kanale korzeniowym (canalis radicis dentis) aż do komory zęba. Wewnątrz korzenia znajduje się jeden (zazwyczaj) bądź więcej kanałów o wspólnym lub oddzielnym ujściu. Kanały te mogą oddawać kanały boczne, a przy samym ujściu najczęściej dzielą się na 3 gałęzie tworząc deltę korzeniową inaczej zwaną ramifikacjami Preisswerka-Fishera.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka


Czym jest próchnica?


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.





© 2019 http://dobry-stomatolog.fizjoterapia.katowice.pl/